...

ИНФОРМАТОР О РАДУ

ПОДРЖАВА

НАША МРЕЖА

      Л Е Г А Т

е - ЧИТАОНИЦА

ДИГИТАЛНА ЗБИРКА

Ebiblioteka

НАША  Е - КЊИГА

Е-ЗАВИЧАЈНОСТ


    МАТИЧНОСТ

ПРЕПОРУЧУЈЕМО


    ЕДУКАЦИЈА

  knjige

   ДОМИЦИЈАЛ

 

10 година рада Дечје библиотеке "Слободан Ж. Марковић"

Ове године Дечја библиотека "Слободан Ж. Марковић" обележиће 10 година рада током Дечје недеље, под националним слоганом "Шта детету треба расте  до неба!?" Наш одговор би наравно био књига, игра и дружење. Стога вас позивамо  да учествујете и пратите наше објаве и активности, такође позивамо све ученике и студенте да искористе право бесплатне чланарине и ако већ нису да  постану чланови библиотеке!

(кликом на слику пратите дигитални садржај)

Слободан Ж. Марковић рођен је у селу Доњи Мушић. Завичајем је сматрао Мионицу, општину рођења, Ваљево, место где  је учио Гимназију и Љиг, где је у проводио много времена, у својој кући на једном од љишких брежуљака. Био је професор на Филолошком факултету у Београду, где покреће наставу  књижевности  за децу. Приредио је више антологија поезије и прозе, писао о Десанки Максимовић и другим значајним писцима. На челу Десанкине задужбине био је дуги низ година, такође на челу Међународног славистичког центра Србије. Био је један од оснивача Вукове задужбине и Задужбине Војвода Живојин Мишић. Змајеве дечје игре у Новом Саду, Фестивал хумора за децу у Лазаревцу, Југословенски фестивал детета у Шибенику су манифестације чије је оснивање повезано са именом уваженог професора Марковића. Љишкој  библиотеци поклонио је више од 6000 књига, међу којима има наслова које је тешко наћи и у знатно већим библиотекама. Дечја библиотека у Љигу, од дана отварања, 30.априла 2012.године, носи његово име. Професор је био главни гост на отварању ове библиотеке.
У сарадњи са вртићем "Каја" и ОШ "Сава Керковић" очекују нас посете, радионице и представе у библиотеци. Распоред активности:
  • понедељак, уторак, среда, четвртак - од 12 сати  представа "Змај голубијег срца"
  • уторак- промоција књиге Мирка С. Марковића "Много шарена књига" од 12:30 
  • среда- вече обележавања 10 година рада Дечје библиотеке од 18 сати
  • субота - акустични  концерт групе ЕхоТон из Шапца од 19 сати