...

ИНФОРМАТОР О РАДУ

ПОДРЖАВА

НАША МРЕЖА

      Л Е Г А Т

е - ЧИТАОНИЦА

ДИГИТАЛНА ЗБИРКА

Ebiblioteka

НАША  Е - КЊИГА

Е-ЗАВИЧАЈНОСТ


    МАТИЧНОСТ

ПРЕПОРУЧУЈЕМО


    ЕДУКАЦИЈА

  knjige

   ДОМИЦИЈАЛ

 

СЕЋАЊЕ НА ГОРДАНУ КОСАНОВИЋ

Тридесет година након смрти, библиотека у Љигу уприличила је вече сећања на Гордану Косановић, прерано преминулу глумицу, која је завичајно била везана за село Дићи у љишкој општини. Ово је наша традиција, јер библиотеке чувају књиге, али и сећање на значајне завичајне уметнике. Тим поводом је Радош Бајић  био гост љишке библиотеке- У свом дирљивом сећању је веома емотивно говорио о својој другарици Гордани Косановић, врсној глумици, која је за десетак блиставих година стекла име и у европским оквирима, као најбоља млада глумица. Заједно су играли у неколико позоришних представа, најпре у дипломској представи “Птичје купалиште” у Атељеу 212 , и у једном филму.

Љишка библиотека у свом завичајном фонду чува сећање на глумицу Гордану Косановић. Поседује фотографије глумице, неке и необјављиване, из породичних албума, публикацију коју је издало позориште у Милхајму после њене смрти, исечке из новина, на српском и немачком језику, видео материјал о глумици, који је послала њена сестра Милица Косановић из Солуна. Део фонда искоришћен је за видео презентацију лика и уметничког опуса трагичне хероине Гордане Косановић, како ју је назвао Радош Бајић. 
Гордана је први пут на филму играла 1976. године у “Врховима Зеленгоре” Здравка Велимировића. Те године добија и улогу у филму „Чувар плаже у зимском периоду“ у режији Горана Паскаљевића. 
  
У Атељеу 212 играла је у представи „Свадба“ Љубомира Драшкића, улогу Ленке Дуђерски у „Санта Мариа Делла Салуте“ у режији Николе Јевтића, а остварила је још неколико озбиљних драмских улога.
 
1981.одлази у Милхајм, у Театар на Руру, код редитеља Роберта Чулија, Италијана из Милана који је у малом немачком индустријском граду стварао ново позориште и у којем је она била водећа глумица, одигравши за пет година главне улоге у представама Електра, Бог, Галеб, Сан летње ноћи, Казимир и Каролина, Тартиф, Мушица, Нови процес.
 
Умрла је на свој рођендан 8.8.1986.године и по сопственој жељи, сахрањена у Дићима поред своје баке Машинке.