...

ИНФОРМАТОР О РАДУ

ПОДРЖАВА

НАША МРЕЖА

      Л Е Г А Т

е - ЧИТАОНИЦА

ДИГИТАЛНА ЗБИРКА

Ebiblioteka

НАША  Е - КЊИГА

Е-ЗАВИЧАЈНОСТ


    МАТИЧНОСТ

ПРЕПОРУЧУЈЕМО


    ЕДУКАЦИЈА

  knjige

   ДОМИЦИЈАЛ

 

БИБЛИОНЕТ 2023

biblionet17. стручно-научни скуп БИБЛИОНЕТ на тему „Деца и млади: библиотеке за нове генерације” одржан је у периоду од 7. до 9. септембра у Сомбору, у организацији Заједнице матичних библиотека Србије и Градске библиотеке „Kарло Бијелицки”. Први пут је на скупу, као нови вид сарадње, у оквиру програма одржан Летњи форум Библиотекарског друштва Србије.Скупу је присуствовала библиотекарка наше библиотеке, Валентина Поповић. Имала је прилику да се упозна са праксом, пружања услуга за децу и младе, библиотекара из Немачке, Хрватске и Србије.

Истакнута је потреба за читањем наглас деци од рођења, потом омогућавање младима да имају сопствени кутак и услуге у библиотекама прилагођене свом узрасту. Пажњу нам је посебно привукла тема медијске писмености, квалитета и веродостојности информација у дигиталном окружењу. Можемо рећи да услуге које пружамо корисницима путем Е-библиотеке  прате савремене тенденције и токове библиотечке праксе. Настојаћемо да применимо и унапредимо стечена знања и размену искустава током Библионета и форума БДС-а.  Имали смо прилику и да поједине колеге упознамо са нашим радом преко QR кодова, а  било је  заинтересованих и за књигу "Дигитални алати".

Као један од најважнијих закључка овогодишњег Библионета наводи се : дефинисање националне стратегије у области пружања библиотечких услуга за децу и младе. Стога, Заједница матичних библиотека Србије покренуће иницијативу према Министарству културе РС за дефинисање националне стратегије у области пружања библиотечких услуга за децу и младе, по узору на праксу других земаља у свету и региону.