...

ИНФОРМАТОР О РАДУ

ПОДРЖАВА

НАША МРЕЖА

      Л Е Г А Т

е - ЧИТАОНИЦА

ДИГИТАЛНА ЗБИРКА

Ebiblioteka

НАША  Е - КЊИГА

Е-ЗАВИЧАЈНОСТ


    МАТИЧНОСТ

ПРЕПОРУЧУЈЕМО


    ЕДУКАЦИЈА

  knjige

   ДОМИЦИЈАЛ

 

ИСТОРИЈАТ

У Љигу је1927. године,  отворена и соколска читаоница  у почетку са двадесетак књига, у којој су се књиге могле узети на послугу.

Љиг је љубитеље књиге имао још у време оснивања Соколског друштвa 1927.године, када је настала соколска читаоница, у којој су се књиге могле узети на послугу. Тридесетих година читаонице су биле по приватним кућама, локалима и кафанама.

Читаоница 1936.године

(Фотографија преузети из књиге Драгослава Цила Марјановића „Фотомонографија Љига“. )

Соколска читаоница се налазила  у кући Раденка Алемпијевића, преко пута Рулића кафане. Касније је била у локалу Драгослава Радивојевића, Живорада Весића и у кафани Драгана и Миће Рулића.
У првим књижницама и читаоницама радили су углавном учитељи, најчешће волонтерски, који нису имали никаква знања о библиотекарству, али су се старали о фонду и постепено га увећавали.
Пре 64 године библиотека је добила првог радника са завршеном библиотекарском школом и од тада почиње стручна обрада књига.
Љишка библиотека била је у саставу Народног универзитета од средине педесетих година двадесетог века до 1993. године, када је основана као самостална установа културе.
Библиотека је била смештена у згради љишке општине до 1995.године, потом је пресељена у зграду „комитета“ где се и сада налази одељење за одрасле кориснике.
Од априла 2012.године постоји Дечје одељење библиотеке. Простор намењен деци, од предшколског узраста до краја основног образовања, носи назив „Слободан Ж. Марковић“. Професор Марковић поклонио је љишкој библиотеци више од 5000 књига.