...

ИНФОРМАТОР О РАДУ

ПОДРЖАВА

НАША МРЕЖА

      Л Е Г А Т

е - ЧИТАОНИЦА

ДИГИТАЛНА ЗБИРКА

Ebiblioteka

НАША  Е - КЊИГА

Е-ЗАВИЧАЈНОСТ


    МАТИЧНОСТ

ПРЕПОРУЧУЈЕМО


    ЕДУКАЦИЈА

  knjige

   ДОМИЦИЈАЛ

 

О НАМА

Градска библиотека „Љиг“ је једина установа културе у љишкој општини. У библиотеци се одржавају разноврсни програми – књижевне вечери, вечери монодраме, музичко-поетске вечери, изложбе слика, предавања, трибине, а све у функцији задовољавања разноврсних потреба корисника библиотеке и грађана љишке општине.

У овој установи културе гостовали су Јадранка Јовановић, Светлана Велмар Јанковић, Матија Бећковић, Владета Јеротић, Давид Албахари, Вида Огњеновић и многи друге личности из света културе, уметности и књижевности. Милован Данојлић је завичајни писац, рођен је у оближњем селу Ивановци. Током лета, када из Поатјеа (Француска) где живи последњих 20-так година, дође у родно село, радо свраћа у љишку библиотеку.

Љишке културне вечери су манифестација коју сваке године у јулу, у недељи пред рајачку косидбу организује Градска библиотека „Љиг“. Музичко-сценски програми на отвореном заокупљају пажњу љубитеља уметности или људи жељних забавних садржаја у топлим летњим данима а одлични програми организују се и у библиотеци.У оквиру Љишких културних вечери већ десетак година организују се ликовне колоније а радови са колонија остају у библиотеци.
Посебно су интересантни програми које је организовала Градска библиотека, везани за представљање култура других народа. Тако су у Љигу гостовале амабасаде Мексика, Грчке, Шпаније, Јапана, а представљен је и Руски дом, па су Љижани били у прилици да се упознају са културом, обичајима и историјом пријатељских држава и народа. Грађани имају слободан приступ информацијама, знањима и идејама садржаним у библиотечко-информационој грађи и изворима, као и право на остваривање свих својих индивидуалних и интелектуалних слобода у чему им својим услугама може помоћи библиотека. Библиотека има у свом саставу Дечју библиотеку као организациони део Градске библиотеке „Љиг“ у Љигу под називом Дечја библиотека „Слободан Ж. Марковић“. Дечја библиотека је у Љигу, Карађорђева 7.

Запослени: 

Драган Радовановић- директор

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Валентина Поповић- библиотекар

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 

Маријана Трнинић- књижничар

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Гордана Матијевић- књижничар

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Мира Весић- техничко особље

  Управни одбор:

Милка Секулић- председник

Снежана Михаиловић- члан

      Саша Симић- члан

 Валентина Поповић- члан

Маријана Трнинић- члан

 

 

У јулу месецу 2010. године отворена је Дечја библиотека "Слободан Ж. Марковић". У њој се организују радионице за децу школског узраста, а предшколци са својим васпитачицама долазе у библиотеку, као и деца са учитељицама. 

У Дечјој библиотеци смештен је легат професора Слободана Ж. Марковића који је библиотеци поклонио 5.000 књига и преко Гетеовог института у Београду, најсаврменије библиотечке полице и опрему..