...

ИНФОРМАТОР О РАДУ

ПОДРЖАВА

НАША МРЕЖА

      Л Е Г А Т

е - ЧИТАОНИЦА

ДИГИТАЛНА ЗБИРКА

Ebiblioteka

НАША  Е - КЊИГА

Е-ЗАВИЧАЈНОСТ


    МАТИЧНОСТ

ПРЕПОРУЧУЈЕМО


    ЕДУКАЦИЈА

  knjige

   ДОМИЦИЈАЛ

 

Нови језик - нови поглед на свет

Ученици Средње школе “Хиљаду триста каплара“ уприличили су у библиотеци друго по реду - Вече страних језика   . Нови језик је нови поглед на свет, мото је ове манифестације ученика свих разреда школе и свих смерова (гимназијалци, економски и туристички техничари, конобари и кувари, машинци). Професори страних језика Марко Цветковић, који предаје руски језик, Росана Хаџић француски, Биљана Миленковић немачки,Урош Ђурђевић енглески и Ана Миловановић предаје шпански језик, са својим ученицима приредили су вече за памћење.
Од Андрићевог уводног дела романа „На Дрини ћуприја“, на енглеском (Лазар Иконић), преко Аполинерових стихова који су савршено звучали на француском у извођењу Анастасије Гошњић („Мост Мирабо“), преко плеса  ча-ча-ча, насталог од комбинације плесова мамба и румба,  до Гетеових стихова, на немачком, које је говорила Славенка Ђурђић, текло је језичко вече. 
Присутна публика чула је и уводну песму из серије „Пријатељи“.
Ученица Александра Лукић креирала је сценски игроказ „Зла девојка“ по угледу на једно Чеховљево дело које су на руском језику извели њени другови и другарице.
 
На сцени су оживљени ликови из Хичкоковог „Психа“ (Анастасија Гошњић и Младен Шалипур), хор ученика отпевао је Бетовенову „Оду радости“, на немачком, наравно (химна Европе од 1985.године), а песму „Салваме“ на шпанском језику отпевала је Ана Гавриловић. Бодлерову песму „Једној пролазници“ и буру емоција коју је изазвао један једини поглед жене, донео је Лазар Иконић. Инсерт из латино-америчке серије „Росалинда“ изазвао је највише симпатија и одобравања присутних.
За крај, Драган Недељковић извео је песму „One thing “ групе One Direction.
Директорка школе Биљана Јовановић, иначе професор српског језика, чији су ученици освојили 17 награда на републичким  такмичењима из српског језика и језичке културе, зна колико је важно учење страних језика, али и како се гради имиџ школе, те програми попут овог јавног наступа у библиотеци, као  неки други чији је она иницијатор, несумњиво доприносе популаризацији школе и укупном утиску у јавности о раду школе.