...

ИНФОРМАТОР О РАДУ

ПОДРЖАВА

НАША МРЕЖА

      Л Е Г А Т

е - ЧИТАОНИЦА

ДИГИТАЛНА ЗБИРКА

Ebiblioteka

НАША  Е - КЊИГА

Е-ЗАВИЧАЈНОСТ


    МАТИЧНОСТ

ПРЕПОРУЧУЈЕМО


    ЕДУКАЦИЈА

  knjige

   ДОМИЦИЈАЛ

 

Дигитална завичајност

Љубазношћу челних људи Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић" у Београду  учињен нам је доступним дигитализовани документ - Здравствена задруга претставља сељачки санаторијум.("Тежак" 07.01.1939).

Здравствена задруга у Љигу успела је са својим задругарима да подигне задружни дом у коме су смештене: задружна апотека, прегледаоница, амбуланта за указивање помоћи за хитне случајеве као и стан лекара.

Такође задружни лекар врши бесплатно преглед трудних жена а затим и одојчади до године дана и даје мајкама савете и упутства како треба децу неговати и хранити. У случају пак тешких порођаја задружни лекар указује хитну лекарску помоћ У последње време Задруга, да би усавршила и даље свој рад на здравственом подизању села набавила је и Рентгенов апарат, који је смештен у задружном дому и употребљава се при прегледу болесних задругара.

Тако је ова здравствена задруга постала прави сељачки санаторијум.

 

Здравствена задруга у Љигу, за постигнуте успехе на здравствено-економском подизању села и сељака, награђена је 1. наградом Управе фонда Њ. В. Краља Александра I у 1932 год.и тиме је добила признање са највишег места за свој досадањи плодан рад.

Ракари — Мионица Агр. Света Радојчић

извор - http://istorijskenovine.unilib.rs/view/index.html#panel:pp|issue:UB_00021_19390701|article:div490|page:32|block:Page1_Block7|query:здравствена задруге